divendres, 11 d’abril del 2014

L'aigua ardent


L'aiguardent és una beguda espirituosa obtinguda per la destil·lació de líquids procedents de fermentació alcohòlica, com ara vi, de brisapomes, sidra i altres sucs de fruita. Pot ser natural o perfumat amb tota mena d'essències.
Pels volts de 1680, Joan Kies i Arnold de Jager, mercaders i  cònsols d’Holanda a Catalunya, van llogar l’immoble. Entre d’altres negocis, es van dedicar a produir i exportar aiguardent que fabricaven a la planta baixa de l’edifici. Tenien els mercaders i mariners holandesos i anglesos que arribaven a Barcelona carregats de productes i se’n tornaven als seus llocs d’origen ben proveïts d’aiguardent. La prosperitat de l’empresa permeté als cònsols obrir noves fàbriques, anomenades fassines, al Camp de Tarragona. Històricament l'aiguardent més destil·lat era el derivat del vi utilitzant un senzill alambí, objecte que tenien totes les cases de pagès. L'avantatge de l'aiguardent respecte al vi era que es conservava molt millor i el valor afegit degut a la seva elaboració era major.


Alambí

Al segle XVIII la producció era molt abundant, sobretot a les comarques del camp de Tarragona, on transformaven part del vi en aiguardent i l'exportaven arreu des dels diversos ports comercials. Per exemple, entre 1775 i 1778 van sortir de Salou 285.000 càrregues. Durant el segle XIX també s'exportaren pel port de Vilanova i la Geltrú molts barrils d'aiguardent elaborat al Penedès.
L’aigua ardent català fou famós des de finals del segle XVII, fins a les acaballes del XVIII.

Bibliografia:
-Viquipèdia


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada